2011.10.24.
17:27

Írta: pestro

Olcsó fogyás – Egészségesen, de olcsón



Az érvek tárháza végtelen, hogy ki miért nem kezd neki a fogyókúrának. Többek között sokan említik azt, hogy fogyni egészséges táplálkozással lehet, ami megfizethetetlen. Ez azonban nem igaz.
Még szeptemberben látott napvilágot a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása, miszerint ez év első fél évében többet költöttünk gyógyszerre, mint élelmiszerre. Míg a recept és nem recept köteles gyógyszerekre 160 milliárd forint ment el, addig élelmiszerre 152 milliárd. Főorvosok, természetgyógyászok, patikusok szerint a probléma abból is adódik, hogy egészségtelen ételeket vásárol sok ember, és még mindig többen veszik meg inkább a gyógyszert a kisebb problémákra is, ahelyett, hogy életmódot váltanának. Tehát sok esetben, ha kicsit megreformálnánk, étkezi szokásainkat, és ez által javulna az egészségünk, akkor nem kellene annyi gyógyszert vásárolni és gyakorlatilag több pénz maradhatna egy hónapban a zsebünkben amellett, hogy az álomalakunkat is elérhetjük.

Egészséges ételekről nem akkor beszélhetünk, ha valami bio vagy nagyon drága. Mindennek meg van az alternatívája, amivel egészségesebben étkezhetünk, anélkül, hogy extra költségekbe vernénk magunkat.

Amikor vásárolni indulunk, megtervezhetjük előre, hogy a héten mit fogunk főzni, így előre bevásárolhatunk, nem kell minden nap boltba rohangálni, így kisebb a kísértés, hogy felesleges dolgokra is költsünk. Spórolhatunk azzal, ha az egészségtelen ételeket visszatesszük a kosarunkból a polcra. A chips, a kekszek, a sütik, a sós és édes rágcsálni valók nemcsak, hogy egészségtelenek és feleslegesen terhelik a pénztárcánkat, de bizony az alakunkat is igencsak veszélyeztetik, a gyermekekben pedig egy rossz szokás alakul ki. Chips vagy csoki nélkül sok kisgyerek el sem tudja képzelni a napot, holott ebben a korban dől el sok minden, ilyenkor lehet a legjobban nevelni, hogy egy kisgyerek egészségesen, ne túlsúllyal kezdje a kamasz és felnőttkort, és saját életében is ezt preferálja. 

Az otthon elkészített ételekkel is sokat spórolhatunk, sőt nagyon sok étel elkészítése fél-1 órát vesz igénybe. 

A szezonális termékekkel sokat nyerhetünk és általában az idény gyümölcsöknek, zöldségeknek a legmagasabb a vitamin tartalma is. Bár első körben úgy tűnhet, hogy 1 kiló alma vagy narancs többe kerül, mint 1csomag keksz, viszont ritka esetben eszünk meg egyszerre 1 kiló gyümölcsöt.

A konzerv, a fagyasztott ételek sokszor olcsóbbak, és a fagyasztott áruk tartósítószer mentesek. Ha pedig nagyobb bevásárló helyen vásárolunk nagyobb tételben, akkor még olcsóbban is jövünk ki.
A teljes kiőrlésű pékárukat is megkaphatjuk már ugyanazon az áron, mint a fehér lisztes társaikat. 

Az alapelveket nézve megtalálhatjuk a megfelelő ételeket és alapanyagokat. A fő szempontok, hogy az ételek fehérje dúsak legyenek, jó zsiradékot tartalmazzanak, sok rostot, elégséges folyadékot fogyasszunk, és figyeljünk a vitaminok és ásványi anyag bevitelre.
Legközelebb megnézzük, mik azok az ételek, amelyekkel könnyedén spórolhatsz, és egészségesen tarthatod magad és családod.

Szólj hozzá!

Címkék: Diéta Életmód Táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://erezdmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr776308677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása