Nemcsak otthoni dísznek, hanem ajándéknak is tökéletes a mézeskalács házikó, amit az ünnepek után akár még el is ropogtathatunk. A legfontosabb, egy jó mézeskalács tészta recept, a mézeskalács házhoz csakis a kemény mézes tészta jó.
25dkg langyos méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 deka cukor
Mézeskalács fűszerkeverék
2 dkg szalakáli
A hozzávalókat összegyúrjuk majd lisztezett deszkán kb 3-4 mm vastagra sodorjuk. Nem kell vastagabbra, mert a szalakálitól nőni fog még. Sütőpapíron sodorni és formát vágni azért praktikus, mert így amikor áthelyezzük a tepsibe nem fog változni az alakja, egyszerűen csak megemeljük a papírt és mehet is rá a sütőformára. Ha lisztezett deszkán sodorjuk, akkor figyeljünk rá, hogy mikor áthelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, akkor ne változzon az alakja, utólag kézzel igazítsuk meg. 180 fokon előmelegített sütőbe tesszük és a hőmérsékletet lejjebb vesszük 170 fokra. Figyeljünk, mert hamar megsül, 5-7 perc, mikor szép világosbarna már ki is vehetjük, miután kihűlt, kemény lesz. Vigyázzunk, mikor a tepsiből kiemeljük, mert törékeny még a frissen sült mézeskalács tészta. Figyeljünk, hogy egyenes terepen hűtsük és tároljuk, amíg össze nem állítjuk, mivel a tészta megvetemedhet.
1-2 nap pihentetés után a tésztánk elég kemény ahhoz, hogy összeállítsuk a házat és díszítsük.
Díszítés és ragasztás

Lehet előre feldíszíteni a házat, kinek hogy kényelmes. Véleményem szerint könnyebb a ragasztás, ha nem kell figyelni a díszítésre. Innentől már csak a képzelet szab határt. A tojásfehérjét színezhetjük ételfestékkel, így a háztetőnk lehet piros, vagy a fenyőket díszíthetjük zölddel. Tehetünk rá mandulát, dekorálhatjuk gyöngyökkel. A házikót helyezhetjük egy egyszerű tányérra, de készíthetünk neki alapot is, így udvart is gyárthatunk hozzá, és egy egész mesevilágot varázsolhatunk köré.