2011.07.24.
19:23

Írta: pestro

Narancsbőr kialakulása

Narancsbőrnek, más néven cellulitisznek nevezzük, amikor a kötőszövet meglazul és a bőr felülete egyenetlen lesz olyan, mint egy narancs. Ez a hízás következtében alakul ki, amikor is a fel nem használt cukrot a szervezet zsír formájában tárolja, ezek a zsírsejtek megduzzadnak, csoportokba rendeződnek és a bőr felszíne felé törnek. 

A narancsbőrt kiváltó másik ok a vérkeringés és nyirokkeringés zavara lehet.  A sejtek tápanyag és oxigén ellátása csökken, a salakanyagok, méreganyagok nem tudnak távozni olyan mértékben a szervezetből, és lerakódnak a sejtek között, a szövetek között felgyülemlik a nyirokfolyadék, a terület ödémás lesz.


A narancsbőrnek 3 fajtája létezik. 

Az első csoportba tartoznak azok, akiknek a narancsbőre nem látható sem fekvő, sem álló pózban, azonban ha a combon, fenéken, hason 2 ujjunk közé csípjük a bőrt, az bizony már gödröcskés.

A második csoportba azok tartoznak, akiknek állva már látszik a narancsbőr, fekve azonban még nem.

A harmadik csoport tagjainak sajnos fekve is állva is látható a cellulitisz.

A narancsbőr kialakulása és éppen ezért a kezelése is egy nagyon összetett dolog. Nem elég krémeket vásárolni, egy hétig kenni az érintett felületet és mérgesen tapasztalni, hogy semmi változás. 

Első sorban a legnagyobb befolyásolók közé tartoznak a táplálkozás és a mozgás, majd ezeket követik az életmóddal, szokásokkal kapcsolatos ártó tényezők. 

Az étkezésnél az a helyzet, hogy mivel sokszor túl sok kalóriát fogyasztunk, így a szervezetünk elraktározza a plusz energiát zsír formájában. Ennek köszönhetően a fentebb említett módon a bőr alatti zsírszövetnek köszönhetően a narancsbőrünk elő is tűnik. Itt megemlíteném, hogy nem csak a túlsúlyos hölgyeket érinti a probléma. Egy vékony nőn is lehet ám zsírréteg, aminek következtében nála is narancsbőrt tapasztalhatunk. 

A másik probléma, amire oda kell figyelni, ha az étkezésről beszélünk, a minőség. A sok gyorséttermi étel, a cukrok és a sok só, az alkohol, a sok kv mind segítik a salakanyagok felgyülemlését a szervezetben. 

A 2. nagy probléma a mozgásszegény életmód. Napi minimum fél óra mozgásra mindenkinek szüksége lenne. Az ülőmunkát végzőknek főleg. Ezt az időtartamot mindenki be tudja illeszteni a napirendjébe, csak kicsit felül kell vizsgálni, hogy hol tudjuk vissza kapni azt a fél órát, amit az egészségünkre és a külsőnkre szánunk. Tv nézés helyett, vagy akár közben, túl sok internetezés helyett (sokszor feleslegesen több időt töltünk a gép előtt, mint kellene), autó helyett mehetünk gyalog a boltba, vagy a munkahelyre.
A narancsbőr kialakulását nagyon jól segítik a dohányzás, a stresszes életmód, az alkoholfogyasztás, anyagcsere problémák, hormontartalmú készítmények. 

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a 3 közül egyik csoportba sem tartozunk, akkor gyorsan felhívnám a figyelmet, hogy itt az idő tenni azért, hogy ez az állapot meg is maradjon. Hiszen megtartani könnyebb, és kevesebb odafigyelést igényel, mint eltüntetni.

Viszont, ha viszont magadra ismertél valamelyik csoport leírását olvasva, akkor itt az idő, hogy felvedd a harcot. Ami fontos: a kitartás és az elszántság, mivel nem elég bikini szezon előtt 1 hónappal észbe kapni, több fajta krémet felvásárolni és várni a csodát, hanem tenni kell érte. Az út hosszú lesz, az eredmény viszont nem maradhat el!




Aktuális Wellness ajánlataink

Szólj hozzá!

Címkék: Életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://erezdmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr56308737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása