2011.07.14.
09:03

Írta: pestro

Cékla és a méregtelenítés


Gyerekkoromban sehogy sem tudtak volna rávenni, hogy megkóstoljam a céklát, mert olyan piros, és teljesen biztos voltam benne , hogy rossz ízű. Ennek köszönhetően gyakorlatilag 1 évvel ezelőttig nem is ismertem az ízét még csak italt sem ittam olyat amiben volt cékla is. Aztán rá kellett jönnöm, hogy nagyon is finom, és pár napja egy zöldségkoktél társaságában szóba kerültek egészségre gyakorolt hatásai, ami teljesen ledöbbentett. Így a céklára már nem csak finom savanyúságként gondolok, amit bármi mellé képes vagyok megenni, hanem rendszeresíteni fogom az életemben a fogyasztását.
Miért is?

A cékla, vagyis céklarépa több ezer éves múltra tekint vissza. Ez a vörös növény jótékony hat a vérképződésre, segíti a vörös vértestek szaporodását. A vastartalma mégis teljesen azonos sok más zöldségével, viszont mégis ebből a zöldségből tudja a legjobban hasznosítani a szervezetünk a vasat. Tehát vérszegénység esetén nagyon ajánlott a fogyasztása, a vasproblémákra tökéletes megoldás. Nőknél kifejezetten a menstruációs időszakban ajánlott fogyasztani, illetve menstruációs zavarral küszködőknek is segítség. 

Tökéletes közérzet javító, céklával leküzdetjük a megfázást, az influenzát, lázcsillapításra is használható. Antioxidáns tartalmáról is híres növény A-, B- és C-vitaminokban gazdag, illetve kalciumban, foszforban, vasban, folsavban, de tartalmaz magnéziumot, cinket, jódot, krómot, szilíciumot, rezet is.

Várandós édesanyáknak is nagyon ajánlott a fogyasztása, hiszen a magzat egészséges fejlődéséhez a folsav elengedhetetlen, mivel az agy és az idegrendszer egészséges működéséhez szükséges anyagok képzésében részt vesz.

Magas káliumtartalmának köszönhetően segíti az izmok regenerálódását, növeli az állóképességet. A céklakúra időseknél is segít, hiszen gátolja a vérerek megkeményedését, ami a visszér kialakulásához vezet. 

Cholin nevű anyag található benne, ami tisztítja a májat, a hugyhólyagot és a veséket.
Éppen ezért tisztítókúrának is kitűnő választás, persze érdemes ilyenkor sárgarépával és egyéb zöldségekkel, gyümölcsökkel keverni.
A májra gyakorolt hatása abban rejlik, hogy segíti a zsírtalanítást. Mivel gyors reakcióba lép a májjal, így eleinte mindenképpen koktélként, tehát keverve más zöldségekkel fogyasszuk, hiszen hasonló hatást gyakorol mint mondjuk a csalántea, tehát a tisztító folyamat következtében szédülés, fejfájás, hányinger léphet fel. Tekintve gyors hatását, megelőzhetjük, hogy az egészségre káros toxikus anyagok sokáig a szervezetben időzzenek. 

Mivel meggyorsítja a belek működését, így a salakanyagok és mérgek eltávolítását, ezért enyhe hashajtó hatású. Vizelethajtó hatása is van. Tehát természetes gyógymód szorulás ellen és az aranyérben szenvedőknek, illetve diéta során alkalmazva segíthetjük az egészséges fogyást. 

A savbázis egyensúlyra is jótékony hatással van, segítségével a gyomorpanaszok csökkenhetnek, tehát a savtúltermelődés megszüntethető vele.

Sokáig csak szóbeszédnek tartották, majd tudományosan is bizonyították tumorellenes hatását. A kemoterápián átesett beteg vérképe javulást mutatott nem romlást, mint általában az ilyen kezelések után. 

A benne lévő anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges köröm, haj és idegrendszer számára. Ezért az indiai népi bőrgyógyászatban használták mitesszerek, pattanások ellen, és korpás fejbőrre is.


A céklát fogyaszthatjuk nyersen, zöldséglének, főzve salátának, de akár sütéshez is használhatjuk.


Szólj hozzá!

Címkék: Diéta Életmód Táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://erezdmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr856308746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása