2011.10.20.
19:39

Írta: pestro

Zabpehelyből finomat



Mint kiderült, a zabpehely igazán egészséges étel, rendkívül sok előnyös tulajdonsága mellett segít, hogy a napi rostfogyasztásunkat könnyedén fedezzük, energiát biztosít, nemcsak sportolóknak, de gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek is ajánlott. 

Felhasználását tekintve nagyon sokrétű, így sok mindenhez használható, akár reggelire, ebédre, vagy vacsorára. Előnyös tulajdonsága, hogy helyettesíthetünk vele a főzésnél kevésbé egészséges hozzávalókat, ezzel egyensúlyt teremtve az étkezésünkben is. 

Az alacsony GI (glikémiás index) –nek köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják, és a diétázók körében is közkedvelt, hiszen magas, oldható rosttartalmának köszönhetően telít és lassú felszívódása miatt később leszünk újra éhesek, illetve a vércukorszint nem emelkedik és zuhan vissza hírtelen, ezáltal nem okoz farkaséhséget. 

Egészséges reggelik zabpehelyből

A zabpehely keverhető joghurtba, tejbe, kefirbe, amit ízesíthetünk természetes édesítőszerrel, vagy mézzel, feldobhatjuk ezen kívül gyümölcsökkel, mazsolával, kókusszal, magvakkal. Ízlés kérdése, hogy mivel dúsítjuk. 

A lassabb felszívódás érdekében, érdemes főzve fogyasztani. Ez abból a szempontból is előnyös, hogy főzés közben a zabpehely körülbelül a duplájára dagad, így kevesebbet fogyasztunk belőle.
A zabpelyhet felfőzhetjük tejben vagy vízben, vagy keverve is. Lehet készíteni akár mikróban is, mindössze pár perc alatt elkészül.
50 gramm zabpehely tápláló reggelit biztosít, főzés közben azonban figyeljünk, mert megszívja magát és esetleg folyadék utánpótlást igényel. Amikor megpuhul és duplájára dagad a zabpehely, akkor édesítsük sztíviával, agave sziruppal, vagy mézzel. Természetesen ezt is felturbózhatjuk magvakkal, aszalt vagy friss gyümölcsökkel. A mazsolát és aszalt gyümölcsöt érdemes már az elején bele keverni. De ízesíthetjük natúr kakaóporral és édesítővel, mint a tejberizst, hiszen az íz világa nagyon is hasonló.

Ebédre
Az ebéd készítése közben is használhatjuk, hiszen töltött dolgoknálhelyettesíthető vele a kenyér vagy rizs, panírozhatunk is kitűnő, aminek különlegessége lesz, hogy ha gyorsan olajban kisütjük a zabpehellyel panírozott húst, az enyhén pirított mogyorós ízt kap.

Süteményekhez is használhatjuk a liszt helyettesítésére, vagy keverve, de őrölhetjük is, és ne felejtkezzünk el a zabkochról sem, ami tökéletes nassolni való és a gyerekek kedvence.

Vacsi
Vacsoránál a magasabb rost tartalom miatt érdemesebb kevesebbet fogyasztani belőle, ilyenkor a felfőzött zabpehelybe keverhetünk alacsony zsírtartalmú túrót, alacsony zsírtartalmú joghurttal, tejföllel elkeverve.

Szólj hozzá!

Címkék: Diéta Életmód Táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://erezdmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr936308679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása