2011.10.19.
21:57

Írta: pestro

Zabpehely - fogyni és egészségesnek maradni



A régi filmekben lehetett hallani a gyerekek nemtetszését, ahogy zabkását kaptak reggelire, ma pedig már mindenki ezzel próbál fogyni. 

Nem véletlenül. A zabpehely rengeteg formában használható fel, akár édes, sós ételekhez, az íz variációk száma végtelen, így akár percek alatt varázsolhatunk magunknak egy egészséges reggelit.
A zabpehely amellett, hogy kitűnő szénhidrát forrás, mert lassan szívódik fel, rost és fehérjetartalma is magas, és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. B-vitamin tartalma mellett, cinket, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort és rezet tartalmaz.

Rost tartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a beleket és jótékony hatást gyakorol az emésztésre, emésztőrendszerre. Az oldható rosttartalomnak köszönhetően lassítja az emésztési folyamatokat ezzel hozzá járulva a vércukorszint lassú emelkedéséhez. Így az inzulinszint sem emelkedik ugrásszerűen, elkerül a farkaséhség, a falási rohamok, teltségérzetet biztosít hosszú távon, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Diétázóknak is jó hír, hogy a főtt zabpehely még alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik, mint a sima társa, így az még kedvezőbben befolyásolja a súlyvesztést.

Növényi fehérje tartalma bár nagy, de érdemes állatival kiegészíteni, éppen ezért szokták a zabkását tejjel felfőzni. De még kiválóbb, ha savanyúbb dolgokkal próbálkozunk, mint például a joghurt, vagy kefir.

Mindemellett bőrproblémák ellen is kiváló. A száraz és az ekcémás bőrt kitűnően kezelhetjük vele, ha egy vászonzsákba zabpelyhet helyezünk, és ezen keresztül folyassuk át a forró fürdővizet. Majd ebben fürödjünk meg.

Természetes lúgosító hatása révén, segít az elsavasodott szervezet helyreállításában. Jótékonyan hat az erekre és a csontokra is. 

Nyugtató hatásáról is ismert, mivel pantoténsavat tartalmaz, illetve B1, B6 vitamin tartalma pozitívan hat a pszichére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. A mag alkoholos kivonatát altatószerként is használják.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak felnőtteknek ajánlott a zabpehely vagy a zabpehelyből készült ételek fogyasztása, hanem a gyermekeknek és időseknek egyaránt. De mindenképpen a natúr változatot vásároljuk meg és természetes édesítővel ízesítsük, vagy mézzel. Az agyoncukrozott bolti változatok többet ártanak mint használnak.



Szólj hozzá!

Címkék: Diéta Életmód Táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://erezdmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr796308680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása