A magas glikémiás indexű ételek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ezzel ellentétben az alacsony glikémiás indexű táplálék fogyasztásával egy folyamatos vércukorszint emelkedést érhetünk el.Ezzel elkerülve a farkas éhséget és az állandó inzulinszint ingadozást.
Az egészséges táplálkozás alapját főként az alacsony és közepes GI értékű ételeknek kell képezniük.
Az egészséges táplálkozás alapját főként az alacsony és közepes GI értékű ételeknek kell képezniük.
Alacsony GI (0-55) | Közepes GI (55-69) | Magas GI (70-100) |
Zöld zöldségek | Hajában főtt krumpli | Krumplipüré |
Paradicsom | Kukorica | Kukoricapehely |
Földi mogyoró | Fehérrépa | Pattogatott kukorica |
Fokhagyma | Fokhagyma | Sütemények |
Hagyma | Tök | Palacsinta |
Répa | Cékla | Karórépa |
Cseresznye | Mangó | Pasztinák |
Sárgabarack | Sárgadinnye | Görögdinnye |
Alma | Befőttek | Gyümölcslevek |
Körte | Ananász | Szörpök |
Grapefruit | Szárított gyümölcsök | Alkohol |
Narancs | Banán | Érett banán |
Kiwi | Magvas kenyerek | Nokedli |
Zöld | Füge | Aszalt szilva |
Szárított sárgabarack | Mazsola | Datolya |
Zsírszegény tej | Fagyi | Édesített tejtermékek |
Joghurt | Kakaó | Zsömle, Kifli |
Árpa | Rozskenyér | Édesített kekszek |
Teljes őrlésű tésztafélék | Pizza | Puffasztott rizs |
Teljes őrlésű kenyér | Pita kenyér | Fehér kenyér |
Spagetti – Makaróni (al dante) | Tortilla | Tésztafélék fehér rizsből |
Zabpehely | Müzli (édesítetlen) | Müzli |
Bab | Gríz | Sült krumpli |
Lencse | Kuszkusz | Rizsfelfújt |
Csicseriborsó | Háztartási | Ropi |
Almalé | Ananászlé | Cola |
Vadrizs | Basmati rizs | Fehér rizs |
Keserű csoki | Lekvár | Normál csoki |
Gyümölcscukor | Méz | Cukor |