2011.07.26.
19:23

Írta: pestro

Piros gyümölcsök

A nyár beköszöntével bizony megjelennek az idénygyümölcsök és ezek közül is a sokak kedvencei a piros gyümölcsök. A málna, a ribizli, az eper, a meggy, a cseresznye. 

Málna

A nyár sztárja a málna. Kellemes édes íze mellett kalória tartalma sem nagy, hiszen 100 grammban mindössze 35 kalória található. Vitamindús, C-, B-,A-vitamin található benne, illetve vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Segít rendben tartani a vércukorszintet, jó hatással van a vérnyomásra, a menstruációs görcsökre, nagy mennyiségben pedig tisztító hatású, aminek betegségek idején vehetjük hasznát.

A málnának nemcsak gyümölcsét fogyaszthatjuk, hanem a levele is ismert már régóta a népgyógyászatban. Málnalevél tea segíti a kismamák reggeli rosszulléteit enyhíteni, és szülés előtt is javasolt a fogyasztása, hiszen tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Természetesen erről mindenképpen előbb az orvossal kell konzultálni.

Cseresznye

Rengeteg fajtája ismert a cseresznyének, és szerencsére nem azonos időben érnek, így késő tavasztól július végéig ehetjük a friss gyümölcsöt. Vitamin tartalma magas, A-, B- és C-vitamint, folsavat, kalciumot, vasat tartalmaz és 80 %-a víz. Magas víz és rosttartalmának köszönhetően a diétázók körében is kedvelt gyümölcs. Fogyasztásával növelhetjük az érfalak rugalmasságát, gyulladáscsökkentő hatású, vese- és vértisztító és különösen jó hatással van a reumára, mert csökkenti a vér húgysavszintjét. Ehhez azonban napi negyed kiló cseresznye fogyasztása javasolt.

A cseresznyének a szárából szokás teát készíteni, aminek tisztító hatását élvezhetjük. Vízhajtó és méregtelenítő.

Eper

Az első gyümölcs amit leszüretelhetünk a kertben. Fogyaszthatjuk magában, készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, gyümölcslevet, de akár turmixolva joghurtba is keverhetjük, fagyasztva pedig hűsítő jégkrém a forró nyári délutánokra.
Mindemellett vértisztító hatású, csökkenti a koleszterinszintet és a tisztító folyamatok hatékonyságát növeli. C- és E-vitamin tartalma magas. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, vesegyulladásban szenvedőknek is gyógyír, és a diétázók is bátran fogyaszthatják a délelőtti órákban. Mivel az eper szénhidrát tartalma a gyümölcscukor miatt nem túl alacsony, ezért javasolt inkább a korai órákban, viszont nagyon telít, így tízóraira kitűnő nassolni való.


Ribizli

Szintén alacsony kalóriatartalommal bíró, savanykás növény sokak kertjében megtalálható. A különböző gyümölcssavaknak köszönheti érdekes ízét.

C-vitamin, B- és E-vitamin tartalma magas, és nagy mennyiségű káliumot tartalmaz. Tisztító hatású és elősegíti a nyálképződést és kitűnő vízhajtó hatású. Régen a skorbutot is ezzel kezelték.



Aktuális Étel / Ital ajánlataink

Szólj hozzá!

Címkék: Életmód Táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://erezdmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr476308735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása